Luxus otthonok boldogságra hangolva

AT Home Design

AT Home Design

Hogyan válassz jól burkolatokat anélkül, hogy pénzt veszítenél ?

2020. május 15. - athomedesign

A burkolat választás egyszerű terület, abban az esetben ha tudjuk, hogy mire figyeljünk. De ha hiányosak az ismereteink akkor könnyen balul sülhet el a dolog. Láttam ilyen helyzeteket, és sajnos utólag már nehéz lecserélni a hidegburkolatot, nem marad más mint együtt élni vele, hacsak nincs kedvünk felbontatni és újra burkoltatni a kétséges területet.

Ugye, hogy egyszerűbb -és és olcsóbb is- ha egy kis időt szánsz a felkészülésre mielőtt vásárolnál? A burkolatok kiválasztásához több lépcsős folyamat vezet. Korábban másképp dolgoztam, de ma már több szempontot egyszerre vizsgálva választom ki a megfelelő burkolatot amikor tervezésre kerül a sor, ezt tartom a leghatékonyabbnak. Nem csak az számít, hogy megfelelő-e a színe mérete stb. hanem több fontos kritériumnak is meg kell megfelelnie, amelyek a használhatóságot biztosítják, mégpedig első osztályú módon.

Milyen funkciója (szerepe) van a térnek ?

A tér funkciójának leginkább megfelelő burkolatot válasszuk. Tehetünk fa padlót a fürdőbe is, olyat ami ellenáll a víznek: ilyen egy egzotikus fa fajta például a teak, ében vagy az égetett fa, de talán a hidegburkolat szerencsésebb, mert könnyebb tisztítani. A padlófűtéshez nagyon jól alkalmazkodnak bizonyos rétegelt parketta fajták illetve a kerámia lapok. A laminált parkettát kevésbé kedvelem, bár bizonyos típusok nagyon jó minőségűek, hosszan tartóak és szépek, de ha rájuk lépünk  hideg érzetünk van. Nappaliba inkább hidegburkolatot vagy furnér parkettát szoktam ajánlani padlófűtéssel.

Meleg vagy hideg burkolat ?

Talán az egyik örök dilemma az, hogy hideg burkolat ( padlólap) vagy meleg burkolat ( pl. parketta) kerüljön a padlóra. Meglepő módon néha egy jól sikerült fa hatású hideg burkolat melegebb érzést tud nyújtani, mint egy laminált padló. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy ezeknek a felülete nem sima, hanem a fa erezetéhez hasonlóan enyhén barázdált, talán ez lehet az oka.

A fa parketták közül a  furnér parketták a kedvenceim közé tartoznak. Ezek azok a több rétegű parketta  típusok  amelyek hordozó rétegből ( rétegekből) és vékony legfelső nemes fa, kemény fa  rétegből állnak. A legfelső fa réteg miatt nagyon szépek, persze ha a megfelelő minőséget választjuk.

Padlófűtés

A furnér parketták például padlófűtésre is tehetők, ezért ügyfeleim sokszor döntenek mellettük-természetesen a javaslatom hatására- ezt választják a nappaliba és a szobákba. Tényleg szeretem ezt a padló típust, rengeteg különböző változatban elérhető. A legfelső -legértékesebb-réteg vastagsága szerint több különböző típust különböztetünk meg. A 3-5 mm-es járófelülettel ellátott padlófajtákat csiszolni is lehet, élettartamuk akár több évtized. Az értékes fa réteg vastagsága általában meghatározza a termék árát is, minél vastagabb a réteg annál drágább a parketta.

Kopásállóság és csúszás mentesség

A hideg burkolatok közé több különböző gyártási eljárással anyag összetétellel előállított kerámia lapokat sorolhatunk. Dióhéjban a legfontosabb amire érdemes odafigyelni, hogy a megfelelő csúszásmentességű, kopás állóságú burkolatot válasszuk, illetve ha kültérre tesszük legyen fagyálló is a lap. A burkolat kiválasztásánál figyelembe kell venni, hogy van-e kert kapcsolata a térnek például a nappalinak. Előfordulhat-e hogy homokot, földet behozunk a nappaliba? Ha igen akkor egy magasfényű padlólap nagyon gyorsan megkophat, illetve a parketta is. Ebben az esetben ellenálló felületű (PEI III. vagy PEI IV. besorolású)  hidegburkolatot javaslok.

Magasfényű padlólapot a fürdőbe sem szerencsés választani, mert könnyen kitörhetjük a bokánkat amikor megcsúszunk rajta vizes lábbal. Ide legalább R9-es de inkább R10-es csúszás mentes burkolatot tegyünk. Típusonként lehet némi eltérés, van olyan típusú lap ahol az R9-es bőven megfelel a fürdőszobába, és a magasabb fokozattal ellátott típusa már sokkal nehezebben tisztítható, nem indokolt. Természetesen ezeket egy szakértő burkolat forgalmazó is tudja, és tud segíteni a döntésben. Ez tényleg olyan terület amire figyelj nagyon, hiszen a balesetveszély okot adhat arra, hogy a már lerakott burkolat felbontásra kerüljön, ha nem megfelelő típust választottál.

Méret

A burkolatok méretére vonatkozó közhiedelem - ami szerint kis terekbe csak kis méretű burkolatokat válasszunk -már évek óta megdőlt. Akkor amikor az óriási méretű lapok megjelentek a piacon. Ezek a kerámia burkolat táblák lehetnek akár 320x150cm méretűek is, egyben érkeznek az olasz gyártótól olyan kalodákban amelyekben a síküveget is szállítják. Ezeknek a bámulatos méretű lapoknak hatalmas előnye, hogy nincs annyi fuga mint kisebb méretű lapok esetében, az erezet , a minta egyben fut az egész felületen megszakítás nélkül. Úgy tűnhet mintha egy nagy természetes kőlap, márvány vagy ónix lenne.

Ma már nincs szabály az ekkora méretű lapok felhasználásának helyére vonatkozóan, akár egy vendég mosdóba is bekerülhet, csak férjen be az ajtó nyíláson egyben.

Szín, felület, minta

A burkolatok stílusa színe, mintája meghatározó egy térben. Önállóan nem is lehet kiválasztani a burkolatot, csak mindig a környezetével együtt . Először a háznak a lakásnak a stílusát határozzuk meg, illetve tervezzük meg ha erre van igény. A burkolatok színét stílusát, mintáját tervezéskor én a stílus tervek vagyis moodboard-ok segítségével határozom meg. Tulajdonképpen ez a tervezésnek a kezdeti szakasza.  Textileket, bútorokat, lámpákat, burkolatokat bemutató fotók kerülnek egymás mellé, helyiségenkénti bontásban. Így már az első lépéseknél látom, mi illik egymáshoz és mi nem.

Az otthonod stílusának meghatározása nem olyan nehéz. Ha szeretnéd, hogy sokáig szép legyen, és olyan kényelmes, hogy minden pillanatban élvezd az ott eltöltött időt, fordíts figyelmet a kialakítására, kérj szakértő segítséget és jelentkezz online vagy személyes konzultációra hozzánk :

http://athomedesign.hu/szemelyes-konzultacio

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://athomedesign.blog.hu/api/trackback/id/tr6415694880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása