Luxus otthonok boldogságra hangolva

AT Home Design

AT Home Design

Mitől lesz elképesztően jó egy konyha?

2020. augusztus 28. - athomedesign

Meglepő de igaz hogy, azok az otthon tulajdonosok is, akik keveset főznek és többnyire a házhoz szállítást vagy a személyzet segítségét veszik igénybe, ragaszkodnak az ergonomikus, kényelmes, jól működő profi konyhához. Mi van akkor ha a tulajdonosok szeretnek főzni? Akkor abban a házban egy világbajnok konyha születhet meg. Ennek a részleteit fogom most megmutatni neked.

Terveztem már olyan otthont amiben négy konyha volt, és mindegyiknek megvolt a maga funkciója.Képzeld el milyen amikor egy négy szintes, közel 680 négyzetméteres villában szintenként egy konyhád van? Természetesen a gulyás leves nem az emeleten a privát nappali és a masterbedroom mellett kialakított teakonyhában készül. Ha séf érkezik az házba aki főz a vendégeknek, a séfkonyhát, vagy a ház tulajdonosok részére kialakított, minden kényelemmel, és professzionális otthoni konyhagépekkel ellátott konyhát használja.

Más a helyzet, ha egyetlen konyhának kell tudnia mindent, amit egy nagyobb házban négy különböző konyha lát el. Hogyan alakítsd ki a konyhabútort, hogy az igazán kényelmes legyen, elnyelje az edényeket, eszközöket, fűszereket és még jól is nézzen ki és legyen időt álló?

Emlékszem azokra az időkre, amikor még nagyon nagy óvatossággal közelítettem a konyhatervezéshez.A számtalan ötlet és lehetőség közül amelyeket láttam nehezen tudtam választani, mert nem tudtam megítélni mi működik jól például egy konyhabútor esetén. Hiába voltam tisztában a főbb tervezési szabályokkal, a fiók kialakítások rekeszek, fogantyúk, mozgó bútor vasalatok világában nem voltam otthon.

Arra gondoltam szakértői segítséget kérek, ezért megkerestem néhány kiemelkedően jó konyhastúdiót, hogy megtudjam mi működik jól a gyakorlatban.Emellett a világ legnagyobb kiállításán a milánói Eurocucina-n mindig ott voltam, és a több ezer négyzetméteres nemzetközi konyha kiállítás minden fontos szereplőjét évről évre tanulmányoztam.

Ma már több kiváló konyhastúdióval közös munka és számtalan nemzetközi konyha kiállítás után látom, hogy mi működik és mi nem. De mindig az első és legfontosabb szempont a konyhád megtervezésénél az, hogy mit szeretnél pontosan, milyen főzési szokásaid vannak, milyen eszközöket gépeket használsz, vagy tervezel használni. Ha az igények tisztázottak a konyha és a konyhabútor is testre szabható.

A konyhatervezés szabályait érintőlegesen összefoglaltam 3. pontban, hogy azután a különlegességekkel, vagyis  a konyhatervezés "ínyenc" részleteivel segítselek, hogy közelebb kerülj a vágyott konyhád megvalósításához.

3 nélkülözhetetlen szempont a konyha tervezésnél ( amit minden konyhatervező program tud )

1.Biztonság :

Tényleg rövid leszek: Sarokba, ablak alá soha ne kerüljön főzőlap. Sarkoktól, vagy a konyha bútorod végétől legalább 30cm-re helyezd el. Olyan padlóburkolatot válassz ami nem csúszik vizesen sem.

2. Helyes technológiai sorrend.

Ha a helyes sorrendben van kialakítva a konyhád, sok felesleges gyaloglástól megkíméled magad. Ez nem jelent mást, mint az étel elkészítéséhez szükséges lépések megfelelő sorrendjét. A tárolás -a nulladik lépés, a kiindulópont ezt követi az előkészítés, főzés/sütés, és tálalás. Minden lépéshez egy konyhai helyszín tartozik: 1.tárolás-hűtő, vagy kamraszekrény, kamra 2. előkészítés-szabad munkafelület és mosogató 3. főzés/sütés -főzőlap, sütő 4. tálalás-szabad munkafelület. Ha az első 3 pontot összekötjük akkor egy háromszöget kapunk.A háromszög pontjainak 120 és 270cm között kell lenniük.

3. Konyhapult magasság:

A test magassághoz viszonyított ideális konyhapult magasság meghatározása életbevágóan fontos. 85-95 cm között találod meg a neked legmegfelelőbbet, 90cm a standard pultmagasság.

 A jól megvilágított konyhapult és a tárolás szintén nagyon fontosak, viszont  nem ezzel folytatom. Következzenek az "ínyencségek " azok a  megoldások amelyek elképesztő élményt hoznak a konyhádba.

"Woww " élményt nyújtó megoldások :

1. Pocket door system - beforduló "zsebes" ajtó

Óriási találmány, imádom! Végtelenül elegánssá teszi a konyhát! A magas konyhaszekrények ajtaja zseb szerűen kialakított nyílásba csúszik be, ekkor feltárul előttünk egy rejtett konyhapult amin természetesen minden csúnya konyhagépet otthagyhatunk, hiszen egy mozdulattal bármikor eltüntethetjük azokat szem elől. Ugye milyen gyönyörű megoldás ?

https://hu.pinterest.com/pin/820640363341225672/ 

https://hu.pinterest.com/pin/479633429064535793/

2. Magas szekrény méltó befejezése nyitott polcokkal

Eszméletlenül szép megoldás, ha nyitott vagy üvegezett leddel megvilágított polcokkal zárod le a magas szekrény térbe forduló oldalát. Ha a szekrény a nappali felé néz akkor sokkal jobban mutat így a bútor és praktikus tárolóhelyet is teremtettünk -természetesen a csillogó üveg- vagy kristálypoharak számára. Az üveges vitrinek is nagyon szépen mutatnak az étkezőben.

https://athomedesign.hu/wp-content/uploads/2018/06/9-2.jpg

https://athomedesign.hu/wp-content/uploads/2018/06/7-3.jpg

https://hu.pinterest.com/pin/322077810855746746/

 3. Varázslatos asztalok

 Még nézni is nagy élmény ahogy a különleges vasalatok segítségével egy konyhaszigetből kihúzható asztal kerül elő, vagy egy fiókból munkafelület lesz. Ezeket a nagyszerű megoldásokat ma már itthon is meg lehet vásárolni.

https://hu.pinterest.com/pin/715298353309075787/

https://www.pinterest.co.kr/pin/387380005434132559/

 4. Fiókok, rendszerezők

Az igazán praktikus konyhaszekrény fiókos. Az alsó szekrények nyíló ajtós változata a múlté. Sokkal kényelmesebb és praktikusabb megoldás mélyebb és több szintes fiókos rendszerek alkalmazása. Gyönyörű és hasznos fiók belsőbe illeszthető rendszerezőket kínálnak a gyártók a konyhaszekrényeikhez.

https://hu.pinterest.com/pin/611082243170610397/

 5. Pultba süllyeszthető konnektorok :

Ma már nem kell beletörődnünk abba, hogy csúnya konnektorok rombolják le konyhánk szépségét. A konnektorok esztétikus elrejtésének számtalan változata van ezek közül az egyik a pultba süllyesztés. Beforduló típust érdemes választani, mert a torony szerűen kiemelkedők süllyesztett állapotukban sok helyet foglalnak el az alsó konyhaszekrényből.

 https://hu.pinterest.com/pin/302656037460998536/

A konyha tervezés szórakozás, de azért komoly gondolkodást igénylő feladat is. És most még csak a konyhabútorról beszéltünk, nem beszéltem a világításról, a padlóról a színekről, az étkezőről ami szervesen kapcsolódik  a konyhához. De ahhoz , hogy igazán élhető otthonunk legyen az egyik legfontosabb, hogy egy jó konyhával rendelkezzünk. Viszont ez még nem minden. Mi van ha nem is tudtál eddig még azokról a fantasztikus megoldásokról amelyek egyszerre megváltoztatják az életed minőségét! Tudtad, hogy ha jobban akarod érezni a bőrödben magad fontos, hogy az otthonodat élhetővé és szerethetővé varázsold ? Töltsd le az ingyenes anyagot és kezd el megvalósítani a gyakorlatban álmaid otthonát.

https://otthontervezes.athomedesign.hu/index.html

Ha személyes segítségre van szükséged, keress bátran, jelentkezz személyes konzultációnkra !

https://athomedesign.hu/szemelyes-konzultacio/

Szeretettel,

Anita

 

A bejegyzés trackback címe:

https://athomedesign.blog.hu/api/trackback/id/tr2916102960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása