Luxus otthonok boldogságra hangolva

AT Home Design

AT Home Design

A kevesebb több? Interior design trendek 2022-ben

2022. május 05. - athomedesign

A közelmúltban egyik nagyon kedves régi ügyfelem kérésére terveztük a képen látható vendég ház belső tereit. A ház egy nagy étkezőből,mosdóból, konyhából, hűtőkamrából, grill teraszból áll.

A fa tetőszerkezetet láttató megoldás kezdetben nem volt szimpatikus az ügyfelem számára, viszont gipszkarton álmennyezettel sem szerette volna eltakarni azt, mivel a belmagasság jelentősen csökkent volna ebben az esetben. Így abban maradtunk, hogy úgy alakítjuk ki a belső teret, hogy azzal a fa gerendák összhangba kerüljenek.

Számtalan online szakmai újságot, illetve a közösségi média felületeken is megtalálható külföldi tervezőt követek, ezen kívül részt veszek Európa legnagyobb szakmai kiállításain is, amelyek most a járvány helyzet után újraindulnak. Azért tartom fontosnak, hogy kövessem a design világ nagyjait illetve eseményeit, mert így mindig tájékozódhatok az aktuális trendekről, illetve inspirációt is nyerek.

2022-ben egy új, a korábbitól eltérő belsőépítészeti stílus irány jelent meg, amely számos tervezőt inspirált, oly módon, hogy beültették az új stílus elemeit a saját eszköztárukba. Így voltam ezzel én is amikor a fent nevezett épületet megterveztük. A jelenlegi irányzat a természetes elemekhez -mint például a fa- remekül illeszkedik, ezért láttam egy járható útnak, ha az új anyag- és formavilághoz nyúlunk. Ami tulajdonképpen nem is annyira új, mint ahogyan az már a divat világában lenni szokott, mindig visszatérünk egy korábbi korszakhoz némi módosítással.

 A kevesebb több elve

Régi mondás és még mindig igaz! A minimalizmus folytatódik 2022-ben is. Ahogy az elmúlt időszakban több időt töltöttünk a négy fal között úgy ébredtünk rá arra, hogy kevesebb bútorra és dekorációra van szükségünk. És  milyen jó is lenne még több természetességet behívni az otthonunkba! Illetve megnőtt az igényünk a személyre szabott, kézzel készült, melegséget barátságosságot sugárzó bútorok, tárgyak iránt, amelyek kicsit olyanok, mintha a nagymamánk konyhájában leltünk volna rájuk.

Ez romantikus néhol "falusi" jelleget öltő (mediterrán térségekben mediterrán falusi ) hangulat átköltözött a városi enteriőrökre. A funkcionalitás került előtérbe a bútorok esetében, praktikus, de nem feltétlenül a leginkább kipárnázott ülő bútorok képviselik az új irányt, amelyek inkább nyújtanak némi rusztikus bájt, mint fényűző puhaságot.

Ugyanakkor ezek az egyszerű, már már puritán bútorok keverednek a zömökebb geometrikusabb, vagy éppen viccesen túlzóan gömbölyded társaikkal.

Hozd be a természetet!

Mivel nagyon sok időt töltöttünk otthonainkba zárva ennek természetes következménye lett, hogy egyre inkább elkezdtünk vonzódni a természetes anyagok , fa , kő és egyéb dekorációs elemek iránt. Ezért a 2022-es belsőépítészeti és lakberendezési trendeket leginkább a természetesség jellemzi. Neutrális színpaletta, visszafogott bézsek, barnák, fehérek a szürkék a zöldek és a kékek tompább árnyalatai, nyugtatóbbak és pihentetőbbek a feltűnően élénk színek özönével szemben.

A természetes kövek és azok másolatai még mindig hódítanak, bár a csillogó márványok háttérbe szorultak, átadva helyüket a jóval melegebb hatású, matt felületű, mészkő jellegű lapoknak. Illetve a burkolat gyártók újabban durvább természetes köveket utánzó, érdekes felületekkel lepték meg a piacot, amelyek szintén illeszkednek ebbe a kissé rusztikus, természetes összhatásba.

Lágy ívek ölelése

A túlságosan szögletes, merev minimalista design letűnőben van, ahogy az elmúlt évek belsőépítészeti irányai is mutatták. A lágyság és a könnyedség egyre inkább visszatér a terekbe, bár a korábbi futurisztikus, Zaha Hadid  által képviselt hullámzás helyett, az ókori római vízvezeték rendszereket megidéző ívesség  jellemzi a belső téralakítási trendet. Boltívek, íves kapuk, körök, félkörök, hullám motívumok megjelennek tapétákon és textileken is.

Nem csak ívekkel és körökkel találkozhatunk a mai lakberendezési magazinok oldalain, hanem háromszögekkel, sokszögekkel is. Ezek a formák is a letisztultságot hivatottak hangsúlyozni.

 A tökéletlenség bája

Ahogy azt korábban említettem ezeknek a tereknek a báját éppen a tökéletlenség adja. Visszatérnek a kézműves jellegű termékek, a rusztikusabb bútorok és az egyenetlen falak, amelyek egy vályogház falához hasonlítanak, vagy a görög falvak házaira.

Egy szó mint száz, ez a trend  elvarázsol, mediterrán országokba repít el képzeletben, mégsem javaslom, hogy túlzó módon, csak erre az irányra koncentrálva hozd létre az otthonod tereit, hiszen ez a divat el fog tűnni.

 Alakítsd ki azt a harmonikus teret, amelyben sokáig jól érzed majd magad, és a leginkább illik a személyiségedhez.

Iratkozz fel hírlevelemre itt, és Tiéd lehet  a 19 900 Ft + Áfa értékű AJÁNDÉK tartalom a Szín élmény füzet. Amelyben bemutatom hogyan használom a színeket a terekben, hogyan tudod azokat összeválogatni, a harmonikus és izgalmas végeredmény érdekében.

Legyen csodás, sokáig ragyogó otthonod!

Tóth Anita

AT Home Design

www.athomedesign.hu

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://athomedesign.blog.hu/api/trackback/id/tr417824695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása