Luxus otthonok boldogságra hangolva

AT Home Design

AT Home Design

Hogyan lesz fenntartható a design?

Kukoricából selymesen puha padlószőnyeg

2021. szeptember 03. - athomedesign

Kukoricából és halász hálóból padlószőnyeg, újra felhasználható csomagolóanyagok, variálható, hosszú élettartamú bútorok egyre nagyobb szerepet kapnak a jövő otthonaiban.

Napjainkban egyre több nagy gyártót és tervezőt foglalkoztat a kérdés: Hogyan óvjuk még tudatosabban a környezetünket? A Cyclic design ( https://cyclic.design/eco-design-products/)  weboldal négy különböző stratégiát említ meg, amelyek a környezettudatosság jegyében születtek és már alkalmazzák őket :

1. Tervezés az újrahasznosítás jegyében:

Alpja a "zero-waste " (hulladékmentesség) küldetés, amellyel olyan nagy szőnyeggyártó cég, mint az InterFace is rendelkezik. A programjuk során az óceán partok mentén összegyűjtik a halászhálókat majd ezeket megtisztítva használják fel a modul padlószőnyegek gyártásához, amelyek főként irodákba kerülnek. A folyamat támogatja az elszegényedett közösségek megélhetését. A cég lehetőséget biztosít a használt, cserére értett padlószőnyegek visszajuttatására, majd azokat újra felhasználja. Egy másik gyártó a kukoricahéjból készít fantasztikus minőségű, selymesen puha padlószőnyeget. Ha nem a legolcsóbb szőnyegáruházat keresed fel, hanem egy minőségi termékekkel foglalkozó kereskedőt akkor biztos találsz olyan termékeket, amelyek eszerint az alapelv szerint készültek. Az áruk pedig nem több mint a "hagyományos" termékeké ugyanabban a kategóriában.

2. Tervezés a biológiai lebonthatóság jegyében

A krumplihéj amely az élelmiszeripar egyik mellékterméke szintén remekül felhasználható biológiailag lebomló értékes bio-polymerek készítésére, az egyik ilyen anyag a Solanyl. Ebből készülnek a lebomló bevásárószatyrok. A bio-polymereknek nagy szerepük lesz a jövő termék tervezésében, manapság eldobható evőeszközöket is készítenek belőle. A bútortervezés és gyártás során talán ennek az alapelvnek kevésbé van szerepe, viszont a csomagolóanyagok kifejlesztésekor számos neves gyártó gondolkodott már ennek megfelelően az utóbbi években.

3. Tervezés az újrahasználhatóság jegyében

A belsőépítészetben nem ritka, hogy egy-egy régi tárgyat (bútort, lámpát stb.)  használunk fel, és álmodjuk bele a az új térbe, akár új funkcióval felruházva akár a régit megtartva. Például átalakíthatunk egy szép nagy méretű porcelán tálat mosdónak. Régi bútorokat újrafesthetünk, vagy újra kárpitozhatunk. Függönyből készíttethetünk díszpárnákat. Emlékszem, hogy az egyik cukrászda falára, régi kávéscsészékből megálmodott lámpákat terveztünk, imádták a cukrászdába betérő vendégek.

4. Tervezés a karbantarthatóság, javíthatóság jegyében

Létezik egy Gerrard Street nevű fejhallgató gyártó holland cég, amely nem csak eladja a fejhallgatókat hanem teljeskörűen szervizeli azokat. Ingyen csere alkatrészeket küldenek, a készülék pedig annyira egyszerűen van összeállítva, hogy bárki képes arra, hogy kicserélje az egyes alkatrészeit. A meghibásodott sérült alkatrészeket díjmentesen vissza is küldheted nekik -gondolom az országon belül érvényes ez a szolgáltatás.

Bízom benne, hogy egyre több bútor gyártó kap kedvet és hoz létre olyan terméket, amelyek egyszerűen javíthatók. A magas minőségű lámpák és bútorok esetében már régóta elvárás, hogy a gyártó több éves minőségi garanciát vállaljon a termékeire. Léteznek gyártók amelyek akár 15-20 évig nyugodt szívvel biztosítanak arról, hogy a termékük kiállja az idő próbáját. Egyre nagyobb hangsúlyt fog kapni a variálhatóság, emellett pedig a kézzel előállított bútorok és berendezési tárgyak kerülnek ismét előtérbe.

Ez a negyedik kategória ami a leginkább közel áll hozzám. A minőség nagyon fontos nekem, ez a filozófiám. A  gyenge minőségű termékek a hulladék mennyiségét növelik a bolygónkon. Hogy miért érdemes minőségi termékeket vásárolnod? Milyen szempontokat vegyél figyelembe termék vásárláskor? Erről korábban már írtam egy cikket, ha érdekel olvasd el : Miért fontos, hogy minőségi otthonod legyen!

Ha szeretnél fenntartható környezetet, hosszú élettartamú, időt álló tereket, mindezt otthonosan akkor írj nekünk, lépj velünk kapcsolatba elérhetőségeinken keresztül!

AT Home Design web

facebook

Legyen csodás otthonod!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://athomedesign.blog.hu/api/trackback/id/tr8716679156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása