Luxus otthonok boldogságra hangolva

AT Home Design

AT Home Design

Hogyan varázsoljunk elképesztően jó fényeket sötét terekbe?

2020. április 01. - athomedesign

Akkor most mondjuk el csukott szemmel a következő varázsigét néhányszor: abraka.... Nem, a módszer nem így működik, viszont működik akkor is ha nincsenek varázslókat megszégyenítő képességeink.

A megfelelő minőségű természetes fény alapvető és nagyon fontos ahhoz, hogy jól érezzük magunkat egy térben. Sajnos nem minden lakás és ház egyformán szerencsés ebből a szempontból. Sok éven keresztül foglalkoztattak és a mai napig foglalkoztatnak a világítástechnikai lehetőségek. A dekorációs, és hangulatvilágításnak legalább akkora szerepe van mint az általános világításnak. A lux és lumen értékek fontosak, de erre részletesen most nem fogok kitérni.

Mi is a fény ? Hullám természetű azt tudjuk, láttunk már minden színben pompázó fényeket, napfényt, lámpafényt, holdfényt. Átvitt értelemben az élet, az energia, ahol fény van ott élet van. Ezért van olyan nagy szükségünk rá, ezért nyomasztó egy sötét hely hosszútávon.

Ma már abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy nem kell barlangokban laknunk, hanem gyönyörűen berendezett napfényes otthonokban élhetünk. Vagy mégsem ? Számtalan olyan kihívással találkoztam az elmúlt években, amikor egy sötét térbe kellett életet varázsolni. Villáktól kezdve az airbnb lakásokig ez bizony bárhol megeshet.

Ha nincs természetes fény

 

Egy családi házban a gardróbba terveztünk fénycsatornát, így oldottuk meg a természetes fény bejutását. Egy villában barrisolt (átvilágítható rugalmas mennyezet fóliát) illetve rejtett ledeket használtunk az egyik emeleti nappaliban. Az airbnb célú lakásokban szintén több megoldást is alkalmaztunk egyszerre. Rejtett led világítások, barrisolok, spotok, direkt világítások mind segítik a megfelelő, élhető fénnyel teli életterek kialakítását.

A legjobb ha ezeket vegyesen használjuk, egyes fényforrások pedig legyenek szabályozhatóak. Általában nagyon fontos, hogy a spotok és a rejtett led sávvilágítások szabályozhatók legyenek. Világítás tervezéskor profi szakembereket is be szoktunk vonni a munkába ha szükséges akik egy szoftver segítségével bemodellezik a terek ideális bevilágítottságát, és megadják a négyzetméterre eső lux értéket.

Nagyobb családi házak és irodák tervezésénél különösen hasznos a program. A 3D programokkal is nagyon jól tudjuk szimulálni a végleges megvilágítottságot.

A fény színe

 

A  mesterséges fény nem bontható fel azzal a bizonyos prizmával a szivárvány színeire, egészen másképp is viselkedik mint a természetes fény. Az  napfénnyel ellentétben a mesterséges fény színe nem változik. Bár már vannak olyan technikai lehetőségek , bizonyos időzítők használatával megoldható, hogy egészen jól modellezük a változó napfény színét, de ezt ritkán használjuk, elsősorban irodákban ajánlott.

Otthoni környezetben a melegebb színhőmérsékletű fények irányába érdemes elmenni. A fény színét a kelvin (K) száma határozza meg. 2000 K körüli érték sárga színt míg a 4000K körüli érték hidegebb fehér fényt fog biztosítani. Az előző a gyertya lángjához hasonló az utóbbi pedig a délelőtti intenzív napfényhez. A melegebb fények a relaxációt segítik a hidegebbek pedig a koncentrációt.

Az egyik izgalmas megbízásunknál egy nagyon érdekes megoldást használtunk, ettől mindenkinek leesett az álla...

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://athomedesign.blog.hu/api/trackback/id/tr3215582206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása