Luxus otthonok boldogságra hangolva

AT Home Design

AT Home Design

Hogyan legyen világosabb és tágasabb az otthonod?

2020. május 06. - athomedesign

Számtalan kihívást okoznak a sötét, rosszul berendezett terek, vagy azok az új tervezésű házak ahol nem fordítottak elég figyelmet arra, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű fény jusson a helyiségekbe. Korábbi blogomban ( Hogyan varázsoljunk elképesztően jó fényeket sötét terekbe ?) már írtam arról, mennyit tudnak javítani a helyzeten a mesterséges fényforrások. Viszont nem csak mesterséges fényekkel, hanem fal padló, bútor színekkel, és a megfelelő anyagokkal is szép eredményeket elérhetünk el!

Annyira lelkes vagyok amikor erről a témáról írok, mert eszembe jutnak azok a szép otthonok amelyek születtek és a gyönyörű anyagok amelyeket láthattam! Amikor elkezdtem tervezőként dolgozni, már attól boldog voltam, hogy luxus anyagokkal és bútorokkal kerülhetek kapcsolatba, láthatom megérinthetem ezeket, illetve olyan rendkívüli tervezői megoldásokkal találkozhattam külföldön amelyek inspiráltak, motiváltak. Emlékszem ebben az időszakban volt néhány olyan megbízásom ahol az ügyfelek arra kértek meg, segítsek kideríteni miért olyan nyomasztó és sötét a házuk.

Nem volt nehéz feladat : a padló a bútorok mind sötétek voltak, bár érdekes-hogy egyáltalán nem tűntek annak az ügyfeleim szemében. Azt a bizonyos sárga tapétát nem tudom elfelejteni, olyan érzésem volt mintha egy nagy mézes bödönben ültem volna-egyértelműen megérett a cserére. Elmondtam nekik, hogy a padló és a falak színe 90%-ban meghatározza, milyennek érzékeljük a teret.

Világosíts

Világos színekkel világos hatást érhetünk el, és emellett tágasabbnak is fog hatni az a helyiség ahol világos színeket használunk. Ha a falakat világosra tervezzük, a padlót azért mindig 2 árnyalattal sötétebbre hangoljuk mint a fal, ez a kontraszt segít megtartani a stabilitás érzésünket. Persze bizonyos egyéni szempontok indokolhatják az ettől eltérő kialakítást. Mikor lekerült a falról a sárga tapéta -abban a bizonyos házban-, és helyette világos, törtfehér és beige színt kapott a fal már 50%-ot javítottunk a helyzeten. Amikor a padlót és a bútorokat is lecseréltük akár egy ház átalakító show-ban, úgy fogadták meglepetten és örömmel az ügyfeleim a  teljesen megváltozott házat. Ugyanazok a terek, sokkal világosabbnak és tágasabbnak tűntek.

A fehér falszín -a közhiedelemmel ellentétben-nem mindig szerencsés választás kevés fénnyel ellátott helyiségekbe- mert ezekben a helyiségben nem fehérnek hanem szürkének érzékeljük majd a falakat, ami tovább rontja az egyébként is rossz összhatást. A fehér helyett válasszunk törtfehér, világos beige színeket, mint ahogy mi itt ebben a fiú szobában tettük.

A világos bútor színek, kiegészítők tisztaságot melegséget, és otthonosságot varázsolnak a terekbe. A túl homogén terek viszont unalmasak, ezért fontos, hogy megismerkedjünk a színek különböző árnyalatival. Bár lehet, hogy egy kicsit ellentmond az eddig leírtaknak-de én szeretem ha van némi kontrasztosság egy térben, vagyis vannak benne sötétebb kiegészítők bútorok. Ha ezt az irányt választjuk fontos "a kevesebb több elve" elég egy két sötétebb tárgy, bútor, kiegészítő a tér viszont összességében maradjon világos.

http://athomedesign.hu/wp-content/uploads/2018/06/h1.jpg

Bútorokat tedd jó helyre

A bútorok ne zárják le a helyiségbe érkező fényt, még egy szellősnek tűnő polc is sokat számít. Legyenek többnyire világosak a bútorok és csak a megfelelő mennyiségű bútorral rendezd be a teret, a zsúfoltságot kerüld el. Egy jól átgondolt bútorozási alaprajz fél siker! A bútorozásról bővebben egy következő blogomban fogok írni, ebben majd elmesélem hogyan érdemes úgy elrendezni a bútorokat, hogy a lehető legkényelmesebb, tágas, élettel teli barátságos, de ugyanakkor szellős otthont alakítsunk ki, és arról is mesélek majd milyen bútorokat érdemes választani.

Anyagok, amelyek tágasabbá teszik a tereket:

A tükröződő felületek, tükrök, fényes burkolatok, mind segítenek abban, hogy tágasabbnak érzékeljük a teret. Egy szűk folyosó falát ha tükörrel borítjuk máris tágasabbnak és kényelmesebbnek fogjuk érezni. Használhatunk színezett üvegeket, vagy fényes gres burkolatokat is. A gres burkolatokat ma már nem csak a fürdőszobákba és a konyhák falára tervezzük be, hanem akár a nappalik hálószobák falára is. Erre itt egy szép példa

 Trükkök, amelyek tágasabbá teszik a tereket

Az alacsony terekben függőleges irányú dekorációval vagy burkolattal azt az érzetet tudjuk kelteni, hogy nagyobb a belmagasság ezáltal tágasabb a tér. Például itt egy alacsony belmagasságú előszobában egy, hosszú színezett tükröt használtunk. Ugyan ilyen jó eredménnyel működnek különböző függőleges osztások a falon, akár falfülkéket akár falpaneleket használunk a tér magasságának az érzékelését optikailag növelhetjük ahogy tettük azt egyik villában ahol az alsó szinten 2,50m a belmagasság.

Ha elakadtál, segítségre van szükséged vágyott otthonod megtervezéséhez  jelentkezz online vagy személyes konzultációra : http://athomedesign.hu/szemelyes-konzultacio/

vagy írd meg kérdéseidet :

http://athomedesign.hu/kapcsolat/

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://athomedesign.blog.hu/api/trackback/id/tr3315660520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása